Lakóautó építés – Szellőzés

Lakóautó építés – Szellőzés

A lakóautó szellőzés egy elég fontos téma, így igyekeztünk mi is nagy figyelmet fordítani rá. Összesen négy szellőzőt építettünk be a furgonba, ezzel is szeretnénk a párásodás, rohadás ellen védekezni.

Az építés során nálunk fontos szempont volt a diszkréció. Szerettük volna minél jobban megtartani a furgon-jelleget. Éppen ezért nyitható oldalsó ablakokat nem akartunk beépíteni, hiszen az már igencsak feltűnő lenne.

A lakóautó szellőzését azonban fontosnak tartjuk, így a következő megoldásokat találtuk ki:

  • 2 db passzív szellőző rács, az oldalsó és a hátsó ajtón egy-egy
  • ventilátoros szellőző (gomba)
  • nyitható tetőablak
lakóautó szellőzés
tetőablak

A megfelelő lakóautó szellőzés

több szempontból is fontos:

  • nyáron azért, mert ez a fém doboz, amiben élünk, elég gyorsan fel tud melegedni a tűző napon (még a szigetelés ellenére is, főleg, ha az ablakokra nem teszünk fényvisszaverő, szigetelő anyagot…), éjszaka, mikor alszunk, természetesen nem szeretnénk tárva-nyitva hagyni egyik ajtót sem, de jó volna azért levegőt kapni. Ezért kellenek a szellőzők…
  • télen pedig mivel bent melegebb, kint hidegebb a levegő, a pára odabent csapódik le, ezt valahogy álló helyzetben is jó volna kiszellőztetni (menet közben ugye nem gond)…
lakóautó szellőzés
lakóautó szellőző gomba

Melyik szellőző miért jó, hogyan készült?

A passzív szellőzők

Először ezeket építettük be, valójában gyakoroltuk, hogyan vágjuk szét a kasznit, és ez még kisebb vállalkozásnak tűnt, mint egyből a tetőablakkal kezdeni 😄

A két passzív szellőtő két műanyag rács, valamelyik lakóautós oldalról rendeltük. Nem egy bonyolult dolog, kivágtuk alatta a lemezt, előtte pontosan kimérve, felrajzolva. Szúnyoghálót ragasztottunk bele, két oldalról is, hogy bombabiztos legyen, majd belülről bezárhatóvá tettük, egy kis lambéria darab és némi szigetelőanyag segítségével.

Itt egy videó arról, hogyan készült. A gyakorlati haszna abban áll, hogy nagyon diszkrét, nem feltűnő, mégis folyamatos szellőzést biztosít. Különösen akkor örülünk neki, hogy van, amikor annyira durván esik az eső, hogy ablakokat nem ajánlatos nyitni, ilyenkor is jön be friss levegő. 😊 Illetve, ha hosszabb időre hagyjuk magára a lakóautót, és félünk, hogy esni fog, ezeket nyugodtan nyitva hagyhatjuk akkor is, ha a tetőablakot nem akarjuk, és így szellőzik a beltér.

Pro tipp: 1. a tolóajtón lévő szellőzőt menet közben becsukjuk, mert a menetszél és a nyitott ablak miatt nagyon suhog.

2. nem zár és szigetel tökéletesen a kis lambéria darab és a ráragasztott szigetelőanyag, nagyon hideg napokon egy extra darab kaiflexet is betömünk a résbe, így biztosan nem süvít be a hideg szél!

Ventilátoros lakóautó szellőző, alias gomba

lakóautó szellőzés
ventilátoros szellőző gomba belülről, a szúnyoghálót itt is mi raktuk bele, gyárilag hiányzott

A zuhanyzó területére került beépítésre, célja, hogy zuhanyzás közben a forró/meleg vízzel járó párát mielőbb a kültérbe juttassa, megakadályozva a szétterjedést és lecsapódást a furgonban.

Az építés során akadtak nehézségek, ezeket itt megtekintheted. Egy kapcsolóval lehet beindítani szükség esetén, elég hangos, így tényleg csak zuhanyzáskor használjuk. (és akkor se mindig 🙈)

lakóautó szellőzés
a ventilátoros szellőző végleges kinézete

Az izgalmas még az építése során a gombának és a tetőablaknak is az volt, hogy kintre és bentre egy-egy extra keretet kellett hozzá legyártani. A lemez nem teljesen egyenes, hanem bordázott, és sajnos Masterhez nem gyártanak ilyesmit (a Ducato családhoz lakóautós boltok készen adják az ilyesmit…). Muszáj volt hát a külső keretet műgyantából méretpontosan kiönteni, belülre pedig fával megcsinálni. Ezzel tudjuk elkerülni azt, hogy beázzon az autó, illetve a belső kerethez tudtuk a burkolatot rögzíteni.

A tetőablak

Ez a kedvencünk a szellőzők közül, mert ez csodás kilátást és fényt is biztosít. Szerintem sokáig nem kell magyarázni, miért jó, ha van egy nyitható ablakunk egy forró nyári estén, ha aludni is szeretnénk, nem nyitott ajtóval. Bár mi eleinte nem is gondoltunk rá, hogy kéne… 😂

Praktikus kis szerkezet, beépített fényvisszaverővel és szúnyoghálóval.

Az építésről készült videót itt láthatod. Ez sem volt könnyű menet, de minden szenvedést megért.

lakóautó szellőzés

A beépítéshez butilt használtunk tömítőnek és ragasztónak is, valamint a száradási idő letelte után egy kanna vízzel teszteltük, valóban nem eresztett, reméljük ez így is marad!

Ezeken a beépített szellőzőkön kívül napközben természetesen ajtókon keresztül is szellőztetünk. 😄

One comment

  1. Pingback: Lakóautó építés - Gáz - KalandKalap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük