Lakóautó építés – Tisztavíz rendszer

Lakóautó építés – Tisztavíz rendszer

Lakóautóban a tisztavíz az, amivel mosogatni, zuhanyozni lehet, nem feltétlenül azonos az ivóvízzel.
Mi az ivóvizünket két külön, egyenkét 10 literes kannában tároljuk, ez nekünk átlagban 3-4 napig elég. Igen elég sok vizet fogyasztunk mind a ketten. 😄

A tisztavíz rendszerünk elemei

A mi lakóautónkban ez a rendszer is az egyszerűség szellemében épült, nem szerettük volna túlbonyolítani, túlgondolni.

Víztartályból, szivattyúból, néhány méter vízcsőből, egy flexibilis csapból és egy zuhanyrózsából áll. Nálunk. Lehet még szépíteni, bővíteni extrákkal, mint pl vízmelegítő eszköz, kazán, bojler stb. mi ezt megspóroltuk, meleg vizet a gáztűzhely segítségével állítunk elő a zuhanyozáshoz.

lakóautó tisztavíz rendszer
flexibilis csap…

A tartályunk

A lakóautóban a tisztavíz tárolására alkalmas tartályok formája, mérete, kialakítása végtelen. Mindenki találhat az ízlésének, igényének megfelelőt. A mi ízlésünknek és gondolkodásunknak 3 db, egyenként 25 liter kapacitású műanyag kanna felelt meg a leginkább. Így a tisztavíz készletünk 75 liter, amivel azt saccoljuk, hogy legalább 3-4 napig kényelmesen el tudunk működni, még ha főzünk is (ami ugye extra adag mosatlannal, és mosogatással jár…). Ez természetesen sok tényezőtől függhet (hogy van-e kinti zuhanyzásra lehetőség, hajat kell-e mosnia Borókának stb.)😄

Azért gondoltuk mi praktikusnak a 3 db különálló kannát, ebben a méretben, hiszen elsősorban nem kempingekben szerettünk volna parkolni a lakóautónkkal, így ki tudja, hogy a világban milyen típusú csapokba, víztöltési lehetőségekbe futunk bele. Szerettük volna, ha mobilisan tudjuk tölteni a vizet – tehát ha nincs egy speciális csap, megfelelő hosszúságú slaggal, akkor is legyen friss vizünk. Mégpedig úgy, hogy kiszedjük a kannákat a helyükről, és a vízforráshoz visszük. Még a teli kanna is maximum 25 kiló lehet, amit vissza tudunk vinni a kezünkben az autóhoz.

Ez azóta nagyon sokszor hasznunkra is vált, hiszen így némi cipekedés, pakolászás ellenében majdnem akárhol szerezhetünk vizet!

A tartály beszerezhező volt itt, sajnos már nem kapható…

lakóautó tisztavíz rendszer
3 db be nem épített víztartály, balesetmentesen rögzítve

A szívattyú

2 db szivattyút használunk, egyik a tartályból a csapba viszi a vizet, mosogatáshoz, fogmosáshoz stb, a másik szivattyú pedig a zuhanyzóhoz csatlakozik. Mindkét szivattyús rendszer teljesen mobil, kivehető, variálható, ha az egyik kanna kifogy, jöhet a következő, csak át kell tenni a szivattyút. (Itt kapható)

A pontos emelési magassága már nincs meg, sajnos a papírjaitól megváltunk, de szépen teszi a dolgát, mindkét helyen. Természetesen nem olyan a víznyomás, mint egy lakásban, de amire kell, arra elég. Mi nem is szoktuk teljesen kinyitni, hiszen így elég sok víz megy kárba, mi igyekszünk minél takarékosabban bánni a vízzel.

A tisztavíz rendszerünk – összegzés

A lakóautónk tisztavíz rendszere tehát tényleg pofonegyszerű, könnyen variálható, pótolható, szerelhető. Hogyha valami esetleg elromlana benne, azt gondoljuk, útközben is bárhol kaphatunk hozzá a javításhoz szükséges alkatrészeket, könnyebben, mint egy nagyon komplex rendszerrel kialakított lakóautóhoz. Természetesen az egyszerűségnek az az ára, hogy kevéssé kényelmes, extra lépéseket, extra fáradságokat kell tenni (úgy, mint a rendszer összeszerelése – szivattyú útközben nem marad a kannában, mert kifolyna a víz…, víz megmelegítése gázon, stb.).

Mi úgy értékeltük, és most használat közben is azt érezzük, a rendszer a mi igényeinknek tökéletesen megfelel. De ez persze mindnekinek a saját ízlésére, preferenciáira van bízva. Ez csak a mi példánk. 😊

lakóautó tisztavíz rendszer
az első mosogatás

2 Comments

  1. Pingback: Lakóautó építés - Bútorok - KalandKalap

  2. Pingback: Lakóautó építés - Szellőzés - KalandKalap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük