Egy használt furgon vásárlás tapasztalatai

Egy használt furgon vásárlás tapasztalatai

Jó használt furgont venni nem könnyű, de nem is lehetetlen. Előfordulhat, hogy könnyen megvan az igazi, és ez szerelem is első látásra, de ez ritka, és velünk se így volt.

Ebben a cikkben arról írunk, mikre figyeltünk a vásárlásnál, mi az aminél hátat fordítottunk és mentünk tovább, magunk mögött hagyva a járgányt, amiért néhány esetben több száz km-t utaztunk….

Fontos leszögezni. Nem értünk az autókhoz. Ez a kedves kis használt furgon volt az első, amit vettünk, de igyekeztünk körül járni a témát, és olyanokat kérdezni, akik már voltak hasonló helyzetben. Megnéztünk közel 25-30 autót, így a saját tapasztalatainak írjuk itt le. Alap dolgoknak tűnnek ezek, és lehet tisztában vagy velük, de az is lehet, hogy hálás leszel ezért a cikkért (mi azok lettünk volna). 😄

használt furgon
lelkesedésből nem volt hiány a furgonok nézegetése közben

Használt furgon keresés az interneten

 • Mi általában a használtautó.hu-t és a Facebook Marketplace-t bújtuk a keresgetések során. A használtautón sokkal jobb szűrési lehetőségek vannak, könnyebb, ha már tudod mit keresel.
 • Fontos, hogy jó minőségű képek legyenek a kocsiról, lehetőleg minél több szemszögből, kívül belül. Ha jó a kép minősége, akkor ne sajnáld az időt, nagyíts bele nézd át jobban a képet, mielőtt az ország másik végébe indulnál…. (Ezt mi eleinte nem tettük meg, lett is jópár „felesleges” kilométerünk)
 • Ha megvan a kiszemelt, nézz utána amennyire csak tudsz. A jármű adatai lekérdezhetőek, és néhány hasznos infót is láthatsz, amit az eladó lehet, hogy máshogyan közöl, ha közöl. https://www.nyilvantarto.hu/jarmuszolgaltatasiplatform/
 • Írj egy adatlapot, kézzel vagy akár gépen, ahova előre összeszedsz néhány fontos kérdést, ami neked számít. Ezekre a választ írd oda, amikor megkérdezed az eladótól, így vissza tudod nézni bármikor. Segítség lesz, amikor már megnézél egy nap 5 járművet, és nem emlékszel pontosan, hogy a sárga vagy a fehér indult nehézkesen… (Nekünk van egy összeállított kérdéssor, amit használtunk. Ha szükséged van rá, küldj egy üzenetet nekünk és megosztjuk veled) 😉

Így menj a furgont megnézni

 • Ha nem értesz az autókhoz, nem baj, mi se értettünk. (És még most sem értünk!😅 ) Keress egy ismerőst, aki ért hozzá, vagy csak szereti az autókat és vidd magaddal. Ha ez sincs, nézz meg pár videót, cikket, amiben leírják, mire érdemes figyelni. Hasznos, és sok ezer forintot és némi fejfájást is megspórolhatsz.
 • Szánj rá elég időt. Jó alaposan nézd át a járművet, próbáld ki a kapcsolóit, nézz bele a tárolókba. Indítsd be a klímát, a fűtést, a rádiót.
 • Vigyél egy nagy kartonlapot, amire rá tudsz feküdni, amikor alulról megnézed a kocsit. Ez kíméli a ruhádat, és lehetőséget ad arra, hogy alaposabban átnézd az alvázat, mivel nemcsak bekukkantasz alá, hanem be is fekszel.

Amire mi minden használt járműnél figyeltünk

 • Alvázvizsgálat – mennyire rozsdás, egyben van-e a szerkezet, ne lógjon semmi burkolat, vagy kábel
 • Nincs-e gyanús folt a kocsi alatt. Ezt próbaút előtt és után is érdemes ellenőrizni.
 • Ha túl tiszta a motor, akkor nemrég lemosták, ne látszódjon, hogy ömlik az olaj. Ha nagyon vastag az olajsár, az sem épp ideális. Legjobb, ha poros, de nem ragadós a kosz.
 • A fék legyen jó. Ha haza akarsz menni vele, meg is kell állni addig párszor (és jobb ha nem egy fa segít ebben).
 • A motor legyen hideg, ha van rá mód.
 • Indításnál kérd meg a tulajt, hogy indítson, te pedig nézd a motort, hogy mennyire ugrik meg, esetleg füstöl-e a kipufogó, milyen a hangja a motornak. Ha van veled valaki, akkor ő indítson, így ő látja a műszerfalon is, hogy rendben van-e minden.

Próbaút

 • Pörgesd ki a motort, látszódjon füstöl-e (persze miután bemelegedett egy kicsit)
 • Válts minél többet, ide oda, fel és le is. Vannak váltóhibák, amik csak lefelé váltás esetén érezhetők (2-ből 3-ba simán megy, de 3-ból vissza 2-be már akad, zörög)
 • Keress olyan utat ami változatos (földút, kátyú, fekvőrendőr, kanyarok, hosszú egyenes, sok piros lámpa)
 • Figyelj a hangokra (kaszni, fék, motor)

Ne feledd, nem kell szerelőnek lenni, hogy megállapítsd, valami nincs rendben. Hagyatkozz a megérzéseidre, de ne csak érzelmek alapján dönts. Nekünk eddig úgy tűnik, hogy bejött, mi nagyrészt elégedettek vagyunk azzal a furgonnal, amit magunknak vettünk. Ha többet szeretnél róla tudni, hogy milyen más tapasztalatokat szereztünk eddig, itt megtalálod, jó böngészést! 🤠

Reméljük, hogy segítettünk neked ezzel a kis összefoglalóval a használt furgon vásárlás kapcsán. Ha van még valami, ami szerinted hasznos lehet, de mi kihagytuk, írd meg kommentben.

2 Comments

 1. Molnár Krisztián György

  Sziasztok!
  Egy kis segítség azoknak, akik már kinézték a kedvenccé alakítandó furgont, de bizonytalanok, mert esetleg hiányos az autókkal kapcsolatos ismeretük. 🙂

  https://autovizsgalat.hu

  Pár hete egyik barátom vette igénybe őket és nagyon korrekt vizsgálattal és eredménnyel zárult a dolog. Van ugyan egy megbízási díjuk, de szerintem egy ilyen beruházás előtt elenyésző a kockázathoz képest. Persze célszerű ugye a már kiszemelt autóhoz hívni őket!
  Remélem segít sokatoknak!
  Szép napot:
  Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük